Ξηρό
Ξινόμαυρο, Merlot, Syrah
Ελλάδα
Αμπελουργός: Μάκης Μαυρίδης
Οινολόγος – Οινοποιός: Άγγελος Ιατρίδης
Γεωπόνος-Eιδ.Αμπελουργίας: Dr Στέφανος Κουντουράς
Ποικιλιακή Σύνθεση: Syrah 60%, Merlot 20%, Ξινόμαυρο 20%
Περιοχή: ‘’Αμπέλια’’, αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου
Αμπελώνας: Γραμμικός ιδιόκτητος-εννιαίος αμπελώνας 670 στρεμμάτων σε υψόμετρο 620-710 μέτρα.
Έδαφος: Αμμώδες - αμμοαργιλώδες με άριστη αποστράγγιση.
Κλίμα: Ημι-ηπειρωτικό με σημαντικές χιονοπτώσεις και ζεστό, ξηρό καλοκαίρι με δροσερές νύχτες. Συχνή εμφάνιση βορειοδυτικών ανέμων, απουσία ανοιξιάτικου παγετού.
Τρύγος: Merlot: 5 Σεπτεμβρίου, Syrah: 19 Σεπτεμβρίου, Ξινόμαυρο: 5 Οκτωβρίου
Απόδοση: 430 κιλά /στρέμμα (μέσος όρος)
Οινοποίηση: Αποβοστρύχωση, απουσία θλιπτηρίου, προζυμωτική κρυοεκχύλιση, αλκοολική ζύμωση σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες, παραμονή του κρασιού για αρκετούς μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση.
Παλαίωση: Δώδεκα (12), μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και κατ’ ελάχιστο δώδεκα μήνες (12), μήνες σε φιάλες. Δε φιλτράρεται και δεν υφίσταται καμία κατεργασία πριν την εμφιάλωση.
Αναλυτικά χαρακτηριστικά: Αλκοολικός Tίτλος: 14,5 % vol., Ολική Οξύτητα: 6,2 g/l, Ανάγοντα Σάκχαρα: 3,3 g/l , pH: 3,53.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Ένας εξαιρετικός οίνος παλαίωσης.
Γευστική αρμονία: Σε θερμοκρασία δωματίου είναι ο ιδανικός σύντροφος των πλούσιων εδεσμάτων.